top of page

Zamanın Ruhu: Mavi

konseptGORSEL.jpg

40 bin yıl önce mağara duvarlarına kömür, kırmızı kil, hayvansal yağ ya da kireçle resim yapan insanoğlu için “renk” ancak 17. yüzyılda Isaac Newton’un çalışmalarıyla kavram- laştı. Beyaz ışığı bir prizma aracılığıyla renkli bileşenlerine ayırarak kırmızıdan mora uzanan bir tayf oluşturan ve yedi temel rengi belirleyip isimlendiren bilim insanının çalışmaları, insanlık tarihi için bir dönüm noktası oldu. Ardından birçok araştırmacı renklerin sınıflandırma sistemlerini inceledi. Hatta Alman yazar Goethe 1810 yılında tamamladığı renk teorisiyle ilgili bir kitabını en önemli eseri olarak tanımladı.

İnsanlık tarihi ile uygarlık ve kültür tarihini belirleyen, Neolitik dönemden beri üretilen seramikte renk kullanımı da en erken

Tüm büyük etkinlikler ise sponsorların desteğiyle hayata geçirilmektedir. Bu noktada seramik sanatına destek vermek isteyen Durma Sanat Vakfı ile TSD’nin yollarının kesişmesi uzun

zamandır kurulan bir hayalin gerçekleşmesine, Uluslararası Seramik Bienali’nin hayata geçirilmesine olanak tanımıştır.örneklerden beri karşımıza çıkar. Sadece günlük gereksinmelerini karşılamak amacıyla seramik üretirken bile kilin kendi rengiyle yetinmeyen ilkçağ insanları, doğada bulunan farklı renkteki killeri kullanarak göze hoş gelen yeni renk arayışlarına gitmişlerdi.

Renk, günümüzde önemli bir iletişim biçimi, düşünceleri ve duyguları ifade etmenin bir yolu. Sadece sanatta değil, yaşamın
tüm alanlarında renklerin etkisi göz önüne alınıyor. Küresel renk otoritesi Pantone Renk Enstitüsü de 2022 için veri tabanında olmayan yeni bir ton yarattı: Sükunetle ortaya çıkan bu mavi kişisel yaratıcılığı vurguluyor ve cesaretlendiriyor, içindeki kırmızı ise heyecan ve dinamizm katıyor.

 

Tüm dünya pandeminin etkisiyle dönüştürücü bir dönemden geçti; kavramlar ve yaşam standartları değişti; fiziksel ve dijital yaşamlar iç içe girdi. Yapay zeka ve dijital dönüşümün damga vurduğu çağımızın zeitgeist’ine uygun bu mavi bizim için de yola çıkış noktası oldu. Bu kırmızı-mor tabanlı mavi ile seramik sanatçılarımızın yaratıcılıklarının buluşmasından harika fikirler ve özgün yapıtlar doğabileceğini düşündük.

 

Seramik tarihinde en çok kullanılan ve ayrı bir yeri olan mavinin çağdaş seramik sanatındaki yansımalarını görmek istedik.

Hayata canlı, neşeli bir tavırla, iyimserlik ve umutla baktığımız zaman enerji dolabiliriz. Alman düşünür Robert Havemann insan enerjisinin en büyük kaynağının umut olduğunu vurgular. Zor zamanlardan geçiyor olmamız yılgınlığa düşürmemeli bizi. Toplumsal iyileşme yolunda çok büyük bir desteğimiz var: Sanat ve yaratıcılık.

 

Çağdaş seramik sanatçılarımızın 2022 yılının rengi mavi ile hepimizi umuda taşıyacağına inanıyoruz!

bottom of page