top of page
2024 LOGO.png

ÇOK “ÖZEL” BİR SERAMİK DUVAR PANOSU

 

  • Seramiğin yaşamlarına dokunduğu bir kesimin daha sesi Bienal’de duyulacak: Mehmet Torun Özel Eğitim Meslek Okulu, Alaaddinbey Özel Eğitim Meslek Okulu ve Çağdaş Eğitim Okulları’nda eğitim almakta olan hafif zihinsel engelli ya da otizm tanısı almış olan gençlerin ürettiği seramik duvar panosu kentsel alana monte edilecek.

 

Adım Elif Kumaru, oğlum Tuna 18 yaşında atipik otizm tanısına sahip “özel gereksinimli” bir genç ve halihazırda özel eğitim meslek okulu seramik bölümünde 12.sınıf öğrencisi. Bugüne kadar bir anne olarak kendisine yaşamı boyunca fiziksel ve bilişşel olarak her türlü desteği vermeye çalışırken bu yolda birlikte yürüdüğüm diğer anne, babalar, öğretmenler, idareciler ile elele vererek bu evlatları topluma nasıl kazandırırız, evlerimize kapanmayı bir tercih olmaktan çıkarıp toplumsal yaşama nasıl katabiliriz diye epey bir uğraştım.

 

Tuna liseye geçip Mehmet Torun Özel Eğitim Meslek Okulunda okumaya başladıktan sonra ben de bir Bursalı olarak, üstelik özel gereksinimli bir çocuk annesi olduğum halde, otizmli, down sendromlu ve/veya zihinsel engelli gençlerimizin neler yapabildiklerini aslında tam da bilmediğimi fark ettim. Halbuki değerli öğretmenlerimizin özverili çalışmaları sayesinde sadece oğlumun okulunda değil Bursa ilinde ikamet etmekte olan ve eğitim alan tüm “Özel Gereksinimli Gençler”in gerekli eğitim ve desteğe ulaştıkları takdirde yetiştirildikleri alanlarda hem yeteneklerini sergileyebildiklerini hem de ekonomiye mikro düzeyde dahi olsa katkı sağladıklarını öğrendim. Bu hususta 3 senedir (Tuna özel eğitim meslek okulunda öğrenim görmeye başladığından bu yana) öğretmen arkadaşlarımla elele vererek bu özel çocukların neler yapabildiklerini sevgili hemşehrilerime tanıtmaya, anlatmaya çalışıyor, bu amaçla çeşitli satış etkinliklerinde aktif olarak katılım gösteriyor ve Bursa’da faaliyet gösteren değerli sanayici ve iş insanlarını okulumuza davet edip yapılanları onlara sergiliyoruz.

 

Bildiğiniz üzere 2024 yılı Bursa’da “Seramik Yılı” olarak ilan edildi ve yıl sonunda bu amaçla Türkiye de ikincisi gerçekleşecek bir “Bienal” planlanıyor. Amatör olarak seramik sanatı ile ilgilendiğim için geçtiğimiz yıllarda okul aile birliği olarak seramik alanında eğitim alan öğrencilerimizi yine Bursa’da düzenlenen “1. Seramik Bienali” kapsamındaki sergilere taşımış, fırsat buldukça Bienal kapsamında düzenlenen atölye çalışmaları ve söyleşilere katılarak Bienalin bizlere ve şehrimize sunduğu kültürel destekten fayda sağlamış idik.

 

Bu sene yine Bienalin şehrimize sunduğu tanıtım fırsatını değerlendirip “Özel Gereksinimli Gençler”imizin neler yapabileceklerini şehrin merkezinde kalıcı bir eser ile sergilemek üzere bir hayal kurdum ve çok değerli öğretmen arkadaşlarımın, kıymetli seramik sanatçılarımızın, kültüre-sanata-engellilere her zaman yakın olan Nilüfer Belediyesi’nin ve Simbiyoz Aktivite Derneği’nin desteği ile bunu “Seramik Duvar Panosu” adı altında ortak bir proje haline getirdim.

 

Projemizi gerçekleştirmek üzere halihazırda oğlum Tuna’nın da eğitim almakta olduğu Mehmet Torun Özel Eğitim Meslek Okulu seramik bölümü öğrenci ve öğretmenleri Sn. Hülya AKPARA, Sn. Pınar ORDU, yine Bursa’da faaliyet gösteren bir diğer özel eğitim meslek okulumuz Alaaddin Bey Özel Eğitim Meslek Okulu öğrenci ve öğretmeni Sn. Hidayet YILDIZ ve yine proje ortağı olan Çağdaş Eğitim Kurumlarına bağlı 3 Mart Azizoğlu İlköğretim Okulu öğrencileri ve seramik öğretmeni Sn. Sevcan MALKOÇOĞLU bu projenin okullara yönelik katılımcılarını oluşturmaktadır.

 

Bursalı seramik sanatçıları tarafından oluşturulmuş Bursa Seramik Sanat Kolektifi ve çok değerli üyesi Mimari Seramik Atölyesi’nin sahibi Sn. Figen ÖZDEN projemizin gerek sanatsal gerek teknik desteğini vermektedir.

 

Seramik Duvar Pano’muzun yer alacağı duvar Nilüfer Belediyesi tarafından Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerinde konumlandırılmıştır, Belediye ayrıca Bizimev çatısı altında kendisine ait seramik atölyesini haftada 1 gün, Simbiyoz Aktivite Derneği aracılığıyla bu sefer okullarından mezun olmuş özel gereksinimli çocukların üretim yapması için kullandıracaktır.

 

Projemize gerekli olan çamur, rumeli kökenli olup halihazırda Bursa’da faaliyet gösteren sanayici ve iş adamları tarafından 2006 yılında kurulan RUMELİSİAD Derneği’nce REFSAN‘dan temin edilmiştir.

 

Panoda kullanılacak olan seramik ürünler okullarımıza, sanatçılarımıza ve Belediye’ye ait fırınlarda fırınlanacaktır.

 

Son olarak Bienal kapsamında gerçekleştireceğimiz tüm çalışmaları bir film haline getirerek yerel ve ulusal basında yayınlatmak, bu şekilde sesimizi tüm Türkiye’ye duyurmak bir diğer hedefimiz olup proje ortağı olan tarafların hiçbirinin herhangi bir karşılık ya da bedel beklemeksizin tamamen gönüllülük esası ile projede yer aldıklarına dikkat çekmek istiyor ve şükranlarımı sunuyorum.

 

ELİF KUMARU

bienal 5. bülten görseli.png
2024 LOGO.png

2. ULUSLARARASI SERAMİK BİENALİ BURSA’DA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

 

ÇAĞDAŞ SERAMİK SANATI BURSA’DA SANATSEVERLERLE BULUŞACAK

 

BURSA, 2. ULUSLARARASI SERAMİK BİENALİ’NE EV SAHİPLİĞİ YAPMAYA HAZIRLANIYOR

 

  • Türk Seramik Derneği (TSD) tarafından, Durma Sanat ve Nev Sağlık Grubu sponsorluğunda düzenlenen 2. Uluslararası Seramik Bienali, 24 Ekim-24 Kasım 2024 tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirilecek.

 

  • Binlerce yıllık seramik geleneğini yaşatan ülkemizde, çağdaş seramik sanatının diğer sanat disiplinleri arasındaki ayrıcalıklı yerini vurgulamak amacıyla ilki 2022 yılında yine Bursa'da düzenlenen Bienal, yurt içi ve yurt dışından sanatseverleri ağırlamaya hazırlanıyor.

 

  • 2. Uluslararası Seramik Bienali kapsamında, Nilüfer Belediyesi Pancar Deposu’nda basın lansmanı düzenlendi.

 

Bursa, 2024’ün son aylarında yeniden uluslararası bir bienale ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Türk Seramik Derneği (TSD) tarafından, Durma Sanat ve Nev Sağlık Grubu sponsorluğunda düzenlenen 2. Uluslararası Seramik Bienali, 24 Ekim-24 Kasım 2024 tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirilecek.

Bienalin lansmanı kapsamında, Nilüfer Belediyesi tarafından çok amaçlı salon olarak kente kazandırılan Pancar Deposu’nda basın toplantısı düzenlendi.

Binlerce yıllık seramik geleneğini yaşatan ülkemizde, çağdaş seramik sanatının diğer sanat disiplinleri arasındaki ayrıcalıklı yerini vurgulamak amacıyla düzenlenen Uluslararası Seramik Bienali’nin ilki 2022 yılında Bursa’da gerçekleştirilmişti.

Bu bienal, ülkemizde düzenlenen ilk uluslararası seramik bienali özelliği taşırken, bu açıdan ayrı bir öneme sahip.

Bu yıl düzenlenecek Bienal kapsamında Bursa, yurt içi ve yurt dışından sanatseverleri ağırlamaya hazırlanıyor.

Türk Seramik Derneği (TSD) tarafından Durma Sanat ana sponsorluğunda düzenlenen Bienal, bu yıl ikinci edisyonu ile sanatseverlerin karşısına çıkacak. Küratörlüğünü Mutlu Başkaya, Fatma Batukan Belge ve İlhan Marasalı’nın yaptığı 2. Uluslararası Seramik Bienali, Bursa’nın ana teması “Quo Vadis/ Nereye Gidiyorsun”. Uluslararası ana sergide gösterilecek yapıtlar Günümüz insanlığı dünyayı nasıl şekillendiriyor? İnsan, doğruyu bulma yetisini kullanarak geleceği ütopyaya çevirebilir mi? Bütün insanlar- ve hatta diğer canlılar için- hayatı daha iyi yapmak, şimdi ve burada iyi yaşamak, geleceğe daha iyi bir dünya bırakmaya yoğunlaşmak mümkün müdür? sorularına odaklanacak.

Çağdaş Türk seramik sanatının iki önemli ismi izleyenlerle buluşacak

2. Uluslararası Seramik Bienali, Bursa’nın Onur Konukları çağdaş Türk seramik sanatının iki önemli ismi Güngör Güner ve Tüzüm Kızılcan. Sanatseverler Bienal’de bu sanatçıların yapıtlarını izleyip, kendileriyle tanışma fırsatı bulacak.

Proje Koordinatörlüğü’nü Huri Aykut Ülker ile Aylin Tatlı’nın üstlendiği bu yılki Bienal’de, 11 farklı sergi izlenebilecek.

Sergiler, Nilüfer Belediyesi’nin mekanları Pancar Deposu, Nazım Hikmet Kültürevi ve Galeri N ile Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Hilton Bursa Convention Center & SPA, Bursa Arkeoloji Müzesi gibi kentin farklı noktalarına yayılacak. Pancar Deposu’nda gösterilecek ana sergi, yerli ve yabancı sanatçıların katılımına açık olacak ve başvurular uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilecek.

 

Seçilecek yapıta özel ödül

Bu çalışmalar arasından seçilecek bir yapıt ise 50.000 TL değerindeki Türkiye Seramik Federasyonu Özel Ödülü’nü alacak. Ayrıca bin yıllık seramik geçmişiyle İznik de bu yıl Bienal’e dahil olacak ve İznik Müzesi’nde günümüzde çini üretimini sürdüren sanatçıların yapıtlarından oluşan bir sergi açılacak. Bienal boyunca sergiler dışında çeşitli atölye çalışmaları, konferans, söyleşi ve belgesel gösterimleri de gerçekleştirilecek.

Gençlere alan açmak

Bursa Uludağ Üniversitesi, ‘ev sahibi üniversite’ olarak salonunu “Miras” başlıklı Öğrenci Çalışmaları Sergisi’ne açacak. Bu sergide, Türkiye’de ilk kurulan ve en önemli Seramik bölümlerinin (Anadolu, Dokuz Eylül, Hacettepe, Marmara ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar üniversiteleri) öğrencileri ile Bursa Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin çalışmaları sergilenecek.

Her bölümden kendi bölgesindeki bir kültürel miras alanından esinlenerek ortaya konmuş çalışmalar seçilecek. Bu sergi aracılığıyla, üniversitelerin Güzel Sanatlar fakültelerinde verilen seramik eğitiminin niteliği izlenebilecek. Ayrıca öğrencilerin çağdaş sanat sergisinde yer alma, sergi planlama, yerleştirme konusunda deneyim kazanmaları sağlanacak.

Seramiğin yaşamlarına dokunduğu bir kesimin daha sesi Bienal’de duyulacak

Bursa’daki Özel Eğitim Meslek okullarında Seramik alanında eğitim almakta olan hafif zihinsel engelli ya da otizm tanısı almış olan gençleri tanıtmak, eğitim aldıkları konuda becerilerini sergilemek ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla Nilüfer Belediyesi iş birliğinde bir proje oluşturuldu. Bursa Seramik Sanat Kolektifi’nin katkısıyla gerçekleştirilecek projeye Mehmet Torun Özel Eğitim Meslek Okulu, Alaaddinbey Özel Eğitim Meslek Okulu ve Çağdaş Eğitim Okulları’nın öğrencileri katılacak ve yaptıkları pano kentsel alanda bir noktaya monte edilecek.

 

Bienal ödül heykelciği için yarışma

“Ateş’in Çocukları” başlıklı Bienal Ödül Heykelciği Yarışması, Seramik Teknolojisi konusunda Türkiye’deki en önemli eğitmenlerden biri olan Prof. Dr. Ateş Arcasoy anısına düzenleniyor. Yarışmada kazanan tasarım bundan sonra Bienal’in ödül heykelciği olarak üretilip kullanılacak. Seramiksır Ödülü olarak verilecek ödüller ise şöyle: Birincilik Ödülü 15.000, İkincilik Ödülü 10.000 ve Üçüncülük Ödülü de 5.000 TL. değerinde Seramiksır firmasından hediye çeki. Yarışmayı kazananlar ve sergilenmeye değer görülen çalışmalar önce UNICERA İstanbul Fuarı’nda, ardından Bursa’daki Akeramos Galeri’de gösterilecek.

Bienal Metaverse’e de uzandı

2. Uluslararası Seramik Bienali, Bursa, bu yıl sergilerini Metaverse ya da sanal evrene de taşıyor. 3D seramik yazıcıları ile üretilen seramik yapıtlar “Dataizm” başlıklı sergide yer alacak. Dijitalleşmenin yaşamı ve sanatı nasıl etkilediğini ortaya koyan sergi, adına uygun biçimde Metaverse’te ve fiziksel ortamda sunulacak.

 

Sinek kuşunun kanadında

Uluslararası Seramik Bienali’nin afişinde yer alan sinek kuşunun özel bir anlamı bulunuyor. Dünyanın en küçük kuşu olarak bilinen sinekkuşu 90 km. hızla uçabilir ve saniyede 80 kez kanat çırpabilir. Diğer sanat disiplinlerinden farklı olarak, seramiğin ana malzemesi kilin doğasıyla mücadele eden ve tekniğe hâkim olmaya çabalayan seramikçilerin kalbi de yaratım, üretim ve fırınlama aşamalarında bir sinek kuşunun kalbi gibi atar.  Doğa harikası bu kuşun Dünya’ya getirdiği ateş, yapıtlarını pişirip kalıcı hale getirir. İşte Bienal’in afişine konan sinek kuşu, bu sanatın, kanadıyla sonsuza ulaşması dileğini taşır.

Seramik kültürü ve Bursa

Uluslararası Seramik Bienali’nin Bursa’da doğması ise rastlantı değil. Çin porselenleri, İtalyan mayolikaları ve Avrupa porselenleri arasında yer alan değerli bir seramik türü olan efsanevi Osmanlı çinileri İznik-Bursa’da üretilmiştir. UNESCO Dünya Mirası alanları ve tarihi yapıları barındıran Bursa, yüzyıllar boyunca ticaretle beraber kültür aktarımının da yapıldığı İpek Yolu güzergâhının Anadolu’daki son duraklarından ve önemli merkezlerinden biridir. Günümüzde tekstil ve otomotiv gibi sektörlerin merkezi olan kentin, kültürel yaşamın canlandırılmasına yönelik hevesi ve bu konuda çalışan gönüllüleri yabana atılmamalıdır. Uluslararası Seramik Bienali, bu hevesi besleyen, kentin çağdaş sanatla buluşmasını sağlayan olanaklardandır.

Türk Seramik Derneği (TSD)

1990’da kurulan Türk Seramik Derneği (TSD), ülkemizde seramik alanında etkinlik gösteren ilk sivil toplum kuruluşudur. Seramiğin sanat, bilim (mühendislik) ve endüstri kanadını bir araya getiren özgün bir yapıya sahiptir. 34 yıldır bilimsel, teknik, sanatsal, ekonomik, sosyal amaçlı kongre, seminer, konferans, panel, sergi ve benzeri toplantılar düzenlemektedir. Hem endüstriyel seramik malzemelerinin hem de seramik sanatının topluma tanıtılarak seramiğe olan ilginin arttırılması için çalışmaktadır. Özellikle sanat kanadının gerçekleştirdiği çalışmalar TSD’ye çağdaş seramik sanatı alanında rakipsiz bir konum sağlamıştır. Tüm büyük etkinlikler ise sponsorların desteğiyle hayata geçirilmektedir. Bu noktada seramik sanatına destek vermek isteyen Durma Sanat ile TSD’nin yollarının kesişmesi uzun zamandır kurulan bir hayalin gerçekleşmesine, Uluslararası Seramik Bienali’nin hayata geçirilmesine olanak tanımıştır.

Durma Sanat

Durma Sanat, sanatın iyileştirici güçlerinden toplumsal fayda yaratmayı amaçlar. Bu hedef doğrultusunda sanatı bir amaç olmaktan çıkarıp, bir araç olarak toplumun geniş kesimlerine ulaştırmak için düşünceler üretir, projeler geliştirir. Durma Sanat, sanatın bütün dallarına açıktır. Birini diğerinden üstün görmez. Toplumsal katmanların farklı ilgi alanlarını hiyerarşi çerçevesine koymaz. Durma Sanat’ın demografiyi referans alan bir cinsiyet ve yaş odağı yoktur. Çocuklar da gençler de yaşlılar da Durma Sanat projelerinde kendine yer bulur. Durma Sanat, evrensel olarak kabul gören haklar ve özgürlükler çerçevesinde sanatı toplumla buluşturmak için çalışır. Durma Sanat, sadece sanatın özgürlüğünü savunur, erişilebilirliğine hizmet eder.

 

Bienalle ilgili detaylı bilgiler ve gelişmelere www.bursaseramikbienali.com adresinden ulaşılabilir.

2024 LOGO.png

ÇAĞDAŞ SERAMİK SANATI BULUŞMASI:

2. ULUSLARARASI SERAMİK BİENALİ, 2024 BURSA

 

  • Türk Seramik Derneği (TSD) tarafından Durma Sanat ana sponsorluğunda düzenlenen 2. ULUSLARARASI SERAMİK BİENALİ 24 Ekim-24 Kasım 2024 tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirilecek.

 

Binlerce yıllık seramik geleneğini yaşatan ülkemizde çağdaş seramik sanatının diğer sanat disiplinleri arasındaki ayrıcalıklı yerini vurgulamak amacıyla düzenlenen ’nin ilki 2022 yılında Bursa’da gerçekleştirilmişti. tarafından ana sponsorluğunda düzenlenen Bienal bu yıl ikinci edisyonu ile sanatseverlerin karşısına çıkacak. Küratörlüğünü Mutlu Başkaya, Fatma Batukan Belge ve İlhan Marasalı’nın yaptığı Bienal’in ana teması “Quo Vadis/ Nereye Gidiyorsun”..

 

2. Uluslararası Seramik Bienali’nin Onur Konukları çağdaş Türk seramik sanatının iki önemli ismi Güngör Güner ve Tüzüm Kızılcan. Sanatseverler bienalde bu sanatçıların yapıtlarını izleyip, kendileriyle tanışma fırsatı bulacak.

 

Proje Koordinatörlüğü’nü Huri Aykut Ülker ile Aylin Tatlı’nın üstlendiği bu yılki Bienal’de Pancar Deposu, Nazım Hikmet Kültürevi, Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Hilton Bursa otelinin fuayesi, Galeri N gibi kentin farklı noktalarındaki mekanlarda 8 farklı sergi izlenebilecek. Bunlar; uluslararası bir jüri tarafından seçilecek Türk ve yabancı sanatçıların yapıtlarından oluşan ana sergi, Onur Konukları sergisi, TSF Fantastik Çaydanlık Koleksiyonu sergisi, Ateş’in Çocukları Ödül Heykelciği Yarışması sergisi, Macsabal workshop ve sergisi, Öğrenci Çalışmaları sergisi ve Bursalı seramik sanatçıları sergisi olacak. Ayrıca bin yıllık seramik geçmişiyle İznik de bu yıl Bienal’e dahil olacak ve İznik Arkeoloji Müzesi’nde Çini Ustaları’nın sergisi açılacak. Bienal boyunca sergiler dışında çeşitli atölye çalışmaları, konferans ve söyleşiler de gerçekleştirilecek.

 

Sinek kuşunun kanadında

 

Uluslararası Seramik Bienali’nin afişinde yer alan sinek kuşunun özel bir anlamı bulunuyor. Dünyanın en küçük kuşu olarak bilinen sinekkuşu 90 km. hızla uçabilir ve saniyede 80 kez kanat çırpabilir. Diğer sanat disiplinlerinden farklı olarak, seramiğin ana malzemesi kilin doğasıyla mücadele eden ve tekniğe hakim olmaya çabalayan seramikçilerin kalbi de yaratım, üretim ve fırınlama aşamalarında bir sinek kuşunun kalbi gibi atar.Doğa harikası bu kuşun Dünya’ya getirdiği ateş, yapıtlarını pişirip kalıcı hale getirir. İşte Bienal’in afişine konan sinek kuşu, bu sanatın, kanadıyla sonsuza ulaşması dileğini taşır.

 

Seramik kültürü ve Bursa

 

Uluslararası Seramik Bienali’nin Bursa’da doğması ise rastlantı değildir. Çin porselenleri, İtalyan mayolikaları ve Avrupa porselenleri arasında yer alan değerli bir seramik türü olan efsanevi Osmanlı çinileri İznik-Bursa’da üretilmiştir. UNESCO Dünya Mirası alanları ve tarihi yapıları barındıran Bursa, yüzyıllar boyunca ticaretle beraber kültür aktarımının da yapıldığı İpek Yolu güzergâhının Anadolu’daki son duraklarından ve önemli merkezlerinden biridir. Günümüzde tekstil ve otomotiv gibi sektörlerin merkezi olan kentin, kültürel yaşamın canlandırılmasına yönelik hevesi ve bu konuda çalışan gönüllüleri yabana atılmamalıdır. Uluslararası Seramik Bienali, bu hevesi besleyen, kentin çağdaş sanatla buluşmasını sağlayan olanaklardan biridir.

 

Türk Seramik Derneği (TSD)

 

1990’da kurulan , ülkemizde seramik alanında etkinlik gösteren ilk sivil toplum kuruluşudur. Seramiğin sanat, bilim (mühendislik) ve endüstri kanadını bir araya getiren özgün bir yapıya sahiptir. 34 yıldır bilimsel, teknik, sanatsal, ekonomik, sosyal amaçlı kongre, seminer, konferans, panel, sergi ve benzeri toplantılar düzenlemektedir. Hem endüstriyel seramik malzemelerinin hem de seramik sanatının topluma tanıtılarak seramiğe olan ilginin arttırılması için çalışmaktadır. Özellikle sanat kanadının gerçekleştirdiği çalışmalar TSD’ye çağdaş seramik sanatı alanında rakipsiz bir konum sağlamıştır. Tüm büyük etkinlikler ise sponsörlerin desteğiyle hayata geçirilmektedir. Bu noktada seramik sanatına destek vermek isteyen Durma Sanat ile TSD’nin yollarının kesişmesi uzun zamandır kurulan bir hayalin gerçekleşmesine, Uluslararası Seramik Bienali’nin hayata geçirilmesine olanak tanımıştır.

LogoYATAY.png

ULUSLARARASI SERAMİK BİENALİ, 2022 BURSA

YOĞUN İLGİ DOLAYISIYLA UZATILDI

 

  • 20 Ekim-22 Kasım 2022 tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirilecek olan ULUSLARARASI SERAMİK BİENALİ’nin sanatseverler tarafından büyük ilgi görmesi üzerine uzatılmasına karar verildi. Türk Seramik Derneği (TSD) tarafından Durma Sanat ana sponsorluğunda düzenlenen Bienal sergileri 5 Ocak 2023’e kadar izlenebilecek.

 

Binlerce yıllık seramik geleneğini yaşatan ülkemizde çağdaş seramik sanatının ilk en büyük buluşması Uluslararası Seramik Bienali 20 Ekim 2022- 5 Ocak 2023 tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştiriliyor. Sergilerin 22 Kasım tarihinde sona ermesi planlanmışken, sanatseverlerin yoğun ilgi göstermesi üzerine Bienal Yönetim Kurulu 5 Ocak’a kadar uzatma kararı aldı.

Bienalin küratörlerinden TSD Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Batukan Belge sergilerin uzatılmasıyla ilgili şunları söyledi: “Uluslararası Seramik Bienali’ni Bursa’da gerçekleştirme kararı almamızın ne kadar isabetli olduğunu gördük. Hem Bursalılar hem Bienal için çevre illerden Bursa’ya gelen sanatseverler sergilere büyük ilgi gösterdi. Kentin, kültürel yaşamın canlandırılmasına yönelik hevesi ve bu konuda çalışan gönüllülerinin sinerjisi bu ilgiyi artırdı. Dile kolay 7 farklı sergi düzenledik. Hazırlanmasında büyük emek harcanan bu sergileri daha çok izleyicinin görebilmesi için uzatma kararı aldık. Ana sponsörümüz Durma Sanat’a seramiğe verdiği bu destekten dolayı teşekkür borçluyuz. Yüzyıllar boyunca önemli bir kültür merkezi olmuş Bursa’nın çağdaş sanatla buluşmasını sağlayan bir olanak sunmuş oldular.”

Durma Sanat Başkanı ve Uluslararası Seramik Bienali Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Durmaz Yılbirlik ise “Durmazlar ve Durma Sanat olarak her zaman sanatı yaşamın bir parçası olarak görüyoruz ve böyle kapsamlı bir bienalin organizasyonunda olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bienalimizde bizlerle birlikte olup değerli katkılarını sunan tüm sanatçılarımıza tekrar teşekkür ederiz.” diye konuştu.

 

Bienal 20-21-22 Ekim’deki açılış seremonileriyle başladı

 

Türk Seramik Derneği (TSD) tarafından Durma Sanat ana sponsorluğunda düzenlenen Bienal 20 ve 21 Ekim’de yapılan açılış törenleriyle başlamıştı. Törenlerin ilki Bursa Mimarlar Odası BAOB Yerleşkesi’ndeki “Zamanın Ruhu: Mavi” başlıklı serginin açılışıydı. Piyanist Ezgi Aykanat’ın dinletisinin ardından Prof. Beril Anılanmert, Yaşamı Renk ve Tonlar ile Algılamak” konulu bir konuşma yaptı. Daha sonra Hilton Oteli’ne geçen konuklar “Zamanın İzinde” TSF Koleksiyonu sergisinin açılışına katıldılar. Onur sanatçıları Prof. Beril Anılanmert ve Kim Yong Moon’a plaket, Turgut Tuna’ya ise “Seramiğe Adanmış Bir Ömür” Onur Ödülü’nün takdimi yapıldı.  Koreli sanatçılar Kim Yong Moon ve Kim Hyekyoung’un “Nimet” başlıklı performansı büyük ilgi ile izlendi. Çok Sesli Müzik Topluluğu’nun Trio dinletisi ise keyifli anlar yaşattı.

 

İkinci açılış gününde Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’nde “Hacettepe Üniversitesi Macsabal Heykelleri Koleksiyonu” sergisi, ardından ÇEK Sanat Merkezi’nde “Düşler ve Arabalar” öğrenci çalışmaları sergisi açıldı. Açılış sonrasında “Üniversitelerde Seramik Eğitimi” Paneli gerçekleştiridi. Aysun Çölbayır’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde Prof. Beril Anılanmert, Prof. Candan Dizdar Terwiel, Prof. Sevim Çizer ve Turgut Tuna konuştu. Gün Akeramos Sanat Galerisi’nde açılan Beril Anılanmert- Kim Yong Moon sergisi ile sona erdi.

 

Üçüncü gün Turgut Tuna Çini Çiftliği’nde Kim Yong Moon “Topraktan...” başlıklı performansını sergiledi ve katılımcılar atölyede anı tabakları boyadılar. Öğleden sonra ÇEK Sanat Merkezi’nde yazar ve eğitimci Yasemin Sungur, “Sanatçının Yolu” başlıklı konuşmasını yaptı.

 

Sanatseverler Bienal süresince ayrıca çağdaş seramik ve seramik kültürü kapsamında çeşitli konuşmaları izleme şansı da elde etti. Turgut Tuna “Çiniden Porselene”, Figen Özden “Çiniye Adanmış Bir Ömür Turgut Tuna”, Ayşegül Türedi Özen “Seramiklerim”, Emre Zeytinoğlu “Çağdaş Sanat ve Seramik”, Emre Can “Seramik Üretiminde 3 Boyutlu Yazıcıların Kullanımı ve Sanatsal Öneriler”, Fatma Batukan Belge “Mavi Beyaz Seramikler Ekseninde Osmanlı, Uzakdoğu ve Avrupa Etkileşimleri”, Canan Temizelli “Bursa’da Çağdaş Seramik Sanatının Gelişimi”, Tülin Öztürk “Seramik Eğitimi” konularında konuşmalarıyla sanatseverlerle buluştu.

 

Uluslararası Seramik Bienali kapsamında Bursalı seramik sanatçıları da atölyelerinde seramiğe ilgi duyanlar için özel çalışmalar düzenlediler. Bunlar Figen Özden- “Tabak üzerine Uygulamalar”, Canan Temizelli- “Seramik Çamur Şekillendirme Temel Teknikleri”, Arzu Karayel- “Cuerda Seca/ Black Line Tekniği”, Huri Aykut Ülker- “Çocuk Seramik Atölyeleri” idi.

 

“Zamanın Ruhu: Mavi” temasıyla gerçekleştirilen Uluslararası Seramik Bienali’nin küratörlüğünü Mutlu Başkaya, Fatma Batukan Belge ve İlhan Marasalı yaptı. Bienal sergileri ve etkinlikler Bursa Mimarlar Odası BAOB Yerleşkesi, Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi bahçesi, ÇEK Sanat Vakfı galerisi, Hilton Oteli fuayesi ve bahçesi ile Turgut Tuna Çini Çiftliği olmak üzere çeşitli mekanlara yayılıyor.

5 Ocak’a kadar izlenebilecek sergilerden sadece Akeramos Sanat Merkezi’ndeki Beril Anılanmert- Kim Yong Moon sergisi 22 Kasım’da sona erecek. Ancak Bienal kapsamında yeni bir sergi daha açıldı. Sibel Sevim’in başlıklı takı ve seramik sergisi 19 Kasım’dan itibaren Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi’nde izlenmeye başladı.

Türkiye Seramik Federasyonu’nun çağdaş Türk seramiğinin tüm kuşaklarından sanatçıların yapıtlarından oluşan değerli koleksiyonu “Zamanın İzinde” başlığı altında Hilton Bursa otelinin fuayesinde sergileniyor. Hilton Bursa adına konuşan Eylül Kutluer Güleç “Hilton Bursa ailesi olarak sanata, sanatın her alanına ve sanatçıya oldukça değer veriyoruz. Bizler için bir ilk olarak imza atmış olduğumuz bu projede, Uluslararası Seramik Bienali’ne otelimizde ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Yine Bursa’da bir ilk olarak gerçekleştirilen seramik bienaline, misafirlerimizin gösterdiği ilgiden dolayı memnuniyetimizi belirtmek isteriz. Ev sahipliği yapmış olduğumuz sergi sayesinde potansiyel yeni misafirlere ulaşıyor olmak ve kendilerine Hilton Bursa’yı tanıtma fırsatı elde etmek bizler için çok kıymetli. Bursa destinasyonu için gerçekleştirilen bu projelerin ilerleyen yıllarda katlanarak artması adına üzerimize düşen her türlü desteği sağlamaktan mutluluk duyacağız. Bu değerli projede yer almamıza destek olan sevgili Durma Sanat ve Türk Seramik Derneği’ne, eserlerine yer verilen tüm sanatçılara emekleri ve desteklerinden dolayı teşekkürlerimizi sunarız.” dedi.

Hacettepe Üniversitesi’nin “Macsabal Heykelleri Koleksiyonu” sergisine evsahipliği yapan Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi adına konuşan Aylin Tatlı serginin gördüğü ilgiyi şöyle dile getirdi: “Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’nde bienal kapsamında sergilenen Macsabal heykelleri koleksiyonu 15.000 ziyaretçi tarafından keyifle izlenmiştir. Bu ilgiye kayıtsız kalmamak adına 5 Ocak 2023 tarihine uzatılan bienalin herkes tarafından gezilmesini diliyoruz.”

Bienal sergileri ve mekanları:

“Zamanın Ruhu: Mavi”: Yüze yakın seramik sanatçısının bu tema kapsamındaki yapıtları Mimarlar Odası’nın BAOB Yerleşkesi’ndeki salonunda yer alıyor.

“Macsabal Heykelleri Koleksiyonu”: Hacettepe Üniversitesi’nin koleksiyonu Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’nin bahçesinde gösteriliyor.

“Zamanın İzinde”: Türkiye Seramik Federasyonu’nun Çağdaş Türk seramiğinin tüm kuşaklarından sanatçıların yapıtlarından oluşan bu değerli koleksiyonu Hilton Oteli’nin fuayesinde sergileniyor. 

“Macsabal Heykelleri”: Küçük boyutlu Macsabal heykelleri Hilton Oteli’nin fuayesinde sergileniyor. Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi adına  Aylin Tatlı “ Tofas anadolu arabalari muzesinde bienal kapsaminda teshir edilen maksabal heykelleri koleksiyonu 15.000 ziyaretci tarafindan keyifle izlenmistir. Bu ilgiye kayitsiz kalmamak adina ...... tarihine uzatilan bienalin herkes tarafindan gezilmesesini diliyoruz.” dedi.

“Düşler ve Arabalar”: ÇEK Sanat Merkezi genç sanatçı adaylarının çalışmalarından oluşan seramik sergisine evsahipliği yapıyor. Bu sergide Bursa Uludağ, Bilecik Şeyh Edebali, Hacettepe ve Muğla Sıtkı Koçman üniversitelerinden Seramik bölümü öğrencilerinin çalışmaları görülebilir.

“Benden Size”: Sibel Sevim’in takı ve seramik sergisi Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi’nde izlenebilir.

LogoYATAY.png

ÇAĞDAŞ SERAMİK SANATI BULUŞMASI:

ULUSLARARASI SERAMİK BİENALİ, 2022 BURSA

 

 

  • Türk Seramik Derneği (TSD) tarafından Durma Sanat ana sponsorluğunda düzenlenen ULUSLARARASI SERAMİK BİENALİ 20 Ekim-20 Kasım 2022 tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirilecek.

 

Binlerce yıllık seramik geleneğini yaşatan ülkemizde çağdaş seramik sanatının diğer sanat disiplinleri arasındaki ayrıcalıklı yerini vurgulamak amacıyla düzenlenen 20 Ekim- 20 Kasım 2022 tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirilecek. tarafından ana sponsorluğunda düzenlenen Bienal’in bu yılki ilk edisyonunun ana teması . Küratörlüğünü Mutlu Başkaya, Fatma Batukan Belge ve İlhan Marasalı’nın yaptığı Uluslararası Seramik Bienali’nin sergileri ve etkinlikler Bursa Mimarlar Odası BAOB Yerleşkesi, Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi bahçesi, ÇEK Sanat Vakfı galerisi, Hilton Oteli fuayesi ve bahçesi, Akeramos Sanat Merkezi ve Turgut Tuna Çini Çiftliği olmak üzere çeşitli mekanlara yayılacak.

 

Kente yayılan seramik sergileri

 

Bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan Uluslararası Seramik Bienali kapsamında beş sergi izlenecek. İlki bienalin ana sergisi niteliğindeki Yüze yakın seramik sanatçısının bu tema kapsamındaki yapıtları Mimarlar Odası’nın BAOB Yerleşkesi’ndeki salonunda yer alacak. İkinci sergi Hacettepe Üniversitesi’nin ve Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’nin bahçesinde gösterilecek. Bir diğer sergi Türkiye Seramik Federasyonu’nun başlıklı koleksiyonundan oluşuyor. Çağdaş Türk seramiğinin tüm kuşaklarından sanatçıların yapıtlarından oluşan bu değerli koleksiyon Hilton Oteli’nin fuayesinde sergilenecek. Ayrıca Hilton Oteli’nin bahçesinde de yine Macsabal heykellerinden bazıları yer alacak. Bienal’in onur sanatçıları Beril Anılanmert ve Kim Yong Moon’un çalışmaları Akeramos Sanat Merkezi’nde açılacak özel bir sergide sunulacak. ÇEK Sanat Merkezi ise genç sanatçı adaylarının çalışmalarından oluşan seramik sergisine evsahipliği yapacak. Bursa Uludağ, Bilecik Şeyh Edebali, Hacettepe ve Muğla Sıtkı Koçman üniversitelerinden Seramik bölümü öğrencilerinin çalışmaları görülebilecek.

 

Koreli sanatçıdan performans

 

Bienalin iki onur sanatçısı var; biri seramik sanatçısı ve akademisyen Prof. Beril Anılanmert, diğeri de Koreli sanatçı Kim Yong Moon. Beril Anılanmert başlıklı bir konuşma yapacak. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nde konuk öğretim görevlisi olarak ders veren Kim Yong Moon ise açılış sırasında bir başka Koreli sanatçı Kim Hyekyoung ile beraber bir performans sergileyecek.

 

Zamanın Ruhu: Mavi

 

Bienalin ana temasını “Zamanın Ruhu: Mavi” olarak belirleyen küratörler Mutlu Başkaya, Fatma Batukan Belge ve İlhan Marasalı bunun nedenini şöyle açıklıyor: Renk, günümüzde önemli bir iletişim biçimi, düşünceleri ve duyguları ifade etmenin bir yolu. Sadece sanatta değil, yaşamın tüm alanlarında renklerin etkisi göz önüne alınıyor. Küresel renk otoritesi Pantone Renk Enstitüsü de 2022 için veri tabanında olmayan yeni bir ton yarattı: Sükunetle ortaya çıkan bu mavi kişisel yaratıcılığı vurguluyor ve cesaretlendiriyor, içindeki kırmızı ise heyecan ve dinamizm katıyor. Tüm dünya pandeminin etkisiyle dönüştürücü bir dönemden geçti; kavramlar ve yaşam standartları değişti; fiziksel ve dijital yaşamlar iç içe girdi. Yapay zeka ve dijital dönüşümün damga vurduğu çağımızın zeitgeist’ine uygun bu mavi bizim için de yola çıkış noktası oldu. Bu kırmızı-mor tabanlı mavi ile seramik sanatçılarımızın yaratıcılıklarının buluşmasından harika fikirler ve özgün yapıtlar doğabileceğini düşündük. Seramik tarihinde en çok kullanılan ve ayrı bir yeri olan mavinin çağdaş seramik sanatındaki yansımalarını görmek istedik.”

 

Küratörler ayrıca insan enerjisinin en büyük kaynağının umut olduğunu vurgulayan Alman düşünür Robert Havemann’a gönderme yaparak diyorlar.

 

Etkinlikler tüm ay boyunca sürecek

 

Uluslararası Seramik Bienali sergilerinin açılış seremonileri iki gün sürecek olsa da bienal etkinlikleri tüm aya yayılacak. Seramik sanatçılarının atölye çalışmaları ve seramik konulu söyleşiler gerçekleştirilecek. Bienal süresince gerçekleştirilecek konuşmalar şöyle: “Seramik ve Çağdaş Sanat”- Emre Zeytinoğlu, “Mavi-Beyaz Seramikler Ekseninde Osmanlı, Uzakdoğu ve Avrupa Etkileşimleri”- Fatma Batukan Belge, “Çiniden Porselene”- Turgut Tuna, “Çiniye Adanmış Bir Ömür Turgut Tuna”- Figen Özden, “Bursa’da Çağdaş Seramik Sanatının Gelişimi”- Canan Temizelli, “Seramik Eğitimi”- Tülin Öztürk, “Sanatçının Yolu- Sanat Konuşmaları 1”- Yasemin Sungur, “Seramik Üretim Sürecinde 3 Boyutlu Yazıcıların Kullanımı ve Sanatsal Öneriler”- Emre Can.

 

Ayrıca Bursalı seramik sanatçıları atölyelerinde özel çalışmalar düzenleyecekler. Bunlar; “Tabak üzerine Uygulamalar”- Figen Özden, “Seramik Çamur Şekillendirme Temel Teknikleri”- Canan Temizelli, “Cuerda Seca/ Black Line Tekniği”- Arzu Karayel, “Çocuk Seramik Atölyeleri”- Huri Aykut Ülker.

 

Sinek kuşunun kanadında

 

Uluslararası Seramik Bienali’nin afişinde mavi zemin üzerinde yer alan sinek kuşunun özel bir anlamı bulunuyor. Dünyanın en küçük kuşu olarak bilinen sinek kuşunun boyu ortalama 6-7 cm’dir ve ağırlığı ise 2 gr’dan azdır. Parlak ve renkli tüyleri küçük bedenlerine devasa bir gösteriş algısı yükler. Bu küçücük bedenler saatte 90 km. hızla uçabilirler ve saniyede 80 kez kanat çırpabilirler. Genellikle dikey değil yatay çırptıkları kanatları havada sonsuzluk işareti çizer. Bu nedenle de sinek kuşlarının sonsuzluğu sembolize ettiği düşünülür. Kuzey Kaliforniya'daki Ohlone Yerli Amerikan halkı, yaradılış efsanesine dayanarak sinek kuşunun Dünya’ya ateşi getirdiğine inanır.

 

Diğer sanat disiplinlerinden farklı olarak, seramiğin ana malzemesi kilin doğasıyla mücadele eden ve tekniğe hakim olmaya çabalayan seramikçilerin kalbi de yaratım, üretim ve fırınlama aşamalarında bir sinek kuşunun kalbi gibi atar.Doğa harikası bu kuşun Dünya’ya getirdiği ateş, yapıtlarını pişirip kalıcı hale getirir. İşte Bienal’in afişine konan sinek kuşu, bu sanatın, kanadıyla sonsuza ulaşması dileğini taşır.

 

Açılış Programı

 

20 Ekim 2022, Perşembe:

Bursa Mimarlar Odası BAOB Yerleşkesi:

14.00: Piyanist Ezgi Aykanat dinletisi

15.00: Prof. Beril Anılanmert konuşması; “Yaşamı Renk ve Tonlar ile Algılamak”

16.00: Kim Yong Moon, “Macsabal video sunum”

Hilton Bursa Oteli:

19.00: “Zamanın İzinde” TSF Koleksiyonu sergisi açılışı

            Onur sanatçıları Prof. Beril Anılanmert ve Kim Yong Moon’a plaket takdimi

           “Seramiğe Adanmış Bir Ömür” Onur Ödülü’nün Turgut Tuna’ya takdimi

            Kim Yong Moon ve Kim Hyekyoung’un Performansı, “Nimet”

            Çok Sesli Müzik Topluluğu Trio dinletisi

 

21 Ekim 2022, Cuma:

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi:

11.00: “Hacettepe Üniversitesi Macsabal Heykelleri Koleksiyonu” sergisi açılışı

12.00: Mutlu Başkaya konuşması; “Macsabal Heykelleri”,

ÇEK Sanat Merkezi:

14.00: “Düşler ve Arabalar” öğrenci çalışmaları sergisi açılışı

15.00: “Üniversitelerde Seramik Eğitimi” Paneli, Konuşmacılar: Prof. Beril Anılanmert, Prof. Candan Dizdar Terwiel, Prof. Sevim Çizer, Turgut Tuna - Moderatör: Aysun Çölbayır

Akeramos Sanat Galerisi:

18.00: Beril Anılanmert- Kim Yong Moon sergi açılışı

 

22 Ekim 2022, Cumartesi:

Turgut Tuna Çini Çiftliği:

12.00: Kim Yong Moon Performansı, “Topraktan...”

ÇEK Sanat Merkezi:

16.00: Yazar ve eğitimci Yasemin Sungur konuşması, “Sanatçının Yolu”

bottom of page