top of page

Neden Bienal?

1990’da kurulan Türk Seramik Derneği (TSD), ülkemizde seramik alanında etkinlik gösteren ilk sivil toplum kuruluşudur. Seramiğin sanat, bilim (mühendislik) ve endüstri kanadını bir araya getiren özgün bir yapıya sahiptir. 32 yıldır bilimsel, teknik, sanatsal, ekonomik, sosyal amaçlı kongre, seminer, konferans, panel, sergi ve benzeri toplantılar düzenlemektedir. Hem endüstriyel seramik malzemelerinin hem de seramik sanatının topluma tanıtılarak seramiğe olan ilginin arttırılması için çalışmaktadır. Özellikle sanat kanadının gerçekleştirdiği çalışmalar TSD’ye çağdaş seramik sanatı alanında rakipsiz bir konum sağlamıştır.

Tüm büyük etkinlikler ise sponsorların desteğiyle hayata geçirilmektedir. Bu noktada seramik sanatına destek vermek isteyen Durma Sanat Vakfı ile TSD’nin yollarının kesişmesi uzun zamandır kurulan bir hayalin gerçekleşmesine, Uluslararası Seramik Bienali’nin hayata geçirilmesine olanak tanımıştır.

genel.png

Uluslararası Bursa Seramik Bienali 2022

Anadolu’daki geçmişi 8 bin yıl önceye uzanan seramik sanatı, derin kökleriyle Türkiye’de bir seramik bienalini çoktan hak etmiştir. Ülkemiz topraklarının her köşesi seramiğin binlerce yıllık zengin geçmişini yaşatan buluntularla doludur. Öte yandan günümüz sanatçıları, seramik alanında dünyada yaşanan tüm çağdaş gelişmeleri takip etmekte, özgün yapıtlar ortaya koymaktadır. Güzel Sanatlar fakültelerinin seramik bölümleri ciddi eğitimler vererek önemli sanatçıların yetişmesini sağlamaktadır. Genetik kodlarıyla taşınan zengin geçmiş, sağlam eğitim ve dünyadaki gelişmeleri takip etmeyi sağlayan olanaklar seramik sanatçılarımızı ayrıcalıklı bir yere taşımaktadır.

Uluslararası Seramik Bienali’nin Bursa’da doğması ve ilk edisyonunun bu kentte gerçekleştirilmesi ise rastlantı değildir. Çin porselenleri, İtalyan mayolikaları ve Avrupa porselenleri arasında yer alan değerli bir seramik türü olan efsanevi Osmanlı çinileri İznik-Bursa’da üretilmiştir. UNESCO Dünya Mirası alanları ve tarihi yapıları barındıran Bursa, yüzyıllar boyunca ticaretle beraber kültür aktarımının da yapıldığı İpek Yolu güzergâhının Anadolu’daki son duraklarından ve önemli merkezlerinden biridir. Günümüzde tekstil ve otomotiv gibi sektörlerin merkezi olan kentin, kültürel yaşamın canlandırılmasına yönelik hevesi ve bu konuda çalışan gönüllüleri yabana atılmamalıdır. Uluslararası Seramik Bienali, bu hevesi besleyen, kentin çağdaş sanatla buluşmasını sağlayan olanaklardan biridir. Hem Bursalılar hem Bienal için çevre illerden Bursa’ya gelecek olan sanatseverler çağdaş sanatı solurken geçmiş kültürlerin izlerini de takip edebilecekler.

bottom of page